morten1

Med bærekraft på agendaen

Morten Fronth er trainee i Klimapartnere Agder. Her får han virkelig utnyttet sin utdanningsbakgrunn innen økonomisk styring og energi, miljø og naturressurser. I fremtiden drømmer han om å bruke kompetansen sin til å bidra med nye perspektiver og løsninger på samfunnskritiske utfordringer.

Skrevet av Helle Kirkhus på oppdrag fra Trainee Sør

 

Systemer for bærekraftsarbeid

Morten er fra Asker, men har nå etablert seg i Kristiansand med samboeren sin. 26-åringen er utdannet siviløkonom, med en mastergrad fra NHH i Bergen innen retningene økonomisk styring og energi, miljø og naturressurser. 

Interessen for økonomisk styring ble tidlig vekket under bachelorutdanningen, blant annet fordi han ønsket å opparbeide seg unik kunnskap om hvordan virksomheter er bygd opp.

«Energi, miljø og naturressurser valgte jeg fordi jeg hadde et ønske om å jobbe med bærekraft og være en del av løsningen inn mot det grønne skiftet. Kombinasjonen av disse to retningene er også veldig god fordi man trenger systemer som kan forankre bærekraftsarbeid internt i en organisasjon.»

I masteroppgaven utforsket han om det finnes en sirkulær tilnærming til logistikk mot forbrukere. Målet med oppgaven var å utforske en løsning for en mer bærekraftig transportnæring.

«I dag er denne transportetappen svært dyr og lite effektiv, og prosjektet viste at transporten kan gjøres mer effektiv ved samarbeid, forutsigbarhet og sirkulære tjenester for produkter eller emballasje.»

 

Første plassering i Klimapartnerne

Etter studiene søkte Morten på Trainee Sør med ønske om både personlig og karrieremessig utvikling, og samtidig muligheten til å kunne få oppleve tre vidt forskjellige arbeidsplasser. Han tror han ble valgt ut fordi han under rekrutteringsprosessen viste at han trives med ansvar, tar initiativ, ikke er redd for å gjøre feil og håndterer endringer godt.

 

Nå er han trainee i Klimapartnere Agder, som er en del av Agder Fylkeskommune. Klimapartnere Agder har rundt 60 partnere fra privat og offentlig sektor og er et samarbeidsnettverk for grønn omstilling i næringslivet og kommunene i Agder.

«Hverdagen min er veldig variert, og en arbeidsdag er sjelden lik. Jeg har alltid noe langsiktig å jobbe med, som et stort arrangement eller planlegging av Tour de Agder (kommunetur). Likevel er de fleste av mine arbeidsoppgaver ad-hoc. Det er partnerbesøk, forberedelser til partnerbesøk, henvendelser fra samarbeidspartnere og oppdatering av nettside og CRM-system.»

 

Ikke bare tenker han at hans utdanningsbakgrunn var interessant og relevant for jobb i Trainee Sør, men han får også stor bruk for kompetansen i arbeidet han gjør. Han forteller at dette for eksempel særlig gjelder når han forbereder seg til seminarer og partnerbesøk.

«Selv om jeg jobber med å kutte klimagassutslipp, er det svært nyttig å vite hvilke økonomiske mekanismer som ligger bak og hvordan de fungerer. Jeg kunne heller ikke gjort jobben min som jeg gjør den i dag uten fordypning i energi, naturressurser og miljø. Det er utrolig givende å kunne imponere fagfolk med det jeg kan.»

Morten trives godt, og trekker frem autonomi, tillit, stor grad av frihet og fleksibilitet, samt muligheten til å være ofte ute på farten til partnerbedrifter som det beste med plasseringen. Flere ganger har folk han har møtt i jobb blitt imponert over hans kunnskaper. Etter noen måneder i jobb har han erfart at gode forberedelser er nøkkelen til mye.

«Er man godt forberedt til et møte eller i en diskusjon/workshop, kan man selv imponere «eksperter» på faget.»

  

Balanse som førstegangspappa

Hver morgen starter med NRK jazz på radioen og to skiver hjemmelaget brød. I helgene slår han til med amerikanske pannekaker og en kopp nytraktet aeropress kaffe. På fritiden er han aktiv. Han liker å klatre, trene og være ut i skog og på fjell. For å koble av ser han en film eller serie, er sosial og ellers går mye av tiden til å lære seg eller forstå det han ikke kan.

 

Noe av det verste han vet er rot på kjøkkenet. Det er imidlertid mye som tyder på at han vil bli eksponert for dette de neste årene. Til våren blir han nemlig pappa til en gutt for første gang, noe han gleder seg stort til.

 

«Jeg tror nok at det samtidig kan bli en stor overgang med tanke på lite søvn og ny jobb. Heldigvis er det flere nybakte fedre i Trainee Sør man kan forhøre seg med, og jeg håper å få litt tips til familie- og arbeidslivsbalansen når jeg kommer så langt at jeg får en mentor.»

 

Etter Trainee Sør håper Morten at han finner en jobb han er lidenskapelig opptatt av. Særlig håper han at han får brukt kompetansen sin og kan bidra med nye perspektiver og løsninger på samfunnskritiske utfordringer.  

Om 10 år håper han at han fortsatt bor i Kristiansand med familien sin. Han håper han også jobber hands-on med problemløsning for en bedrift, gjerne innenfor bærekraft og samfunnsutvikling.