123

Hennig-Olsen, Sørlandets svar på Willy Wonkas fabrikk

Vibekke Hellesund, økonomidirektør i Hennig-Olsen Is, forteller om virksomheten, samarbeidet, forventningene, fremtiden, og den eventyrlige reisen fra Chicago til Kristiansand.

«Det var en gang» for snart 100 år siden, at Svein Hennig-Olsen dro til Chicago i Amerika og lærte kunsten å lage god iskrem. På midten av 1920-tallet startet han virksomheten som i dag ledes av tredjegenerasjons Hennig-Olsen. Butikken som en gang lå i Markedsgate 24 har blitt til en fabrikk i Kristiansand, og på 100 år har teknologien endret seg betraktelig. Hennig-Olsen er i kontinuerlig utvikling, og nå får også traineer mulighet til å bidra med nye tanker og ideer i virksomheten. Hennig-Olsen er en av Trainee Sør sine nye medlemsbedrifter.

Et lite selskap med hurtige beslutningsprosesser

Trainee Sør har spurt Vibekke Hellesund, økonomidirektør i Hennig-Olsen, hva det nye samarbeidet betyr for dem. Hellesund har jobbet for Hennig Olsen i 9 år, og kjenner virksomheten godt.

«Vi er egentlig et lite selskap som har hurtige beslutningsprosesser, slik at prosjektforslag raskt kan settes ut i livet. Det er spennende, og viser tydelig om vi har satset på de riktige produktene,» sier hun.

 

Ettersom iskremen selger best når solen står på, er sommeren høytiden for å teste ut nye smakskombinasjoner.

Hvilke faktorer gjør Hennig-Olsen til en bra arbeidsplass?

«Først og fremst er det veldig mange gode og lojale kolleger som jobber til det beste for selskapet. Vi har et godt samarbeid i avdelingen, noe som er viktig for arbeidshverdagen og arbeidsmiljøet. Det betyr mye å komme på jobb med engasjerte og dyktige medarbeidere. Med tanke på arbeidsmiljøet har også vår nye trainee bidratt positivt. Sist men ikke minst, har vi dyktige eiere som satser mye på selskapet og gir mye frihet til de ansatte,» sier økonomidirektøren.

Hva tenker Hennig-Olsen angående det langsiktige samarbeidet med Trainee Sør?

«Ettersom nåværende trainee er den første vi har, er denne perioden en test på hvordan vi ønsker å ta i bruk trainee-ordningen. Men for tiden er det et konkret prosjekt som trenger gode hoder, og derfor passer det oss å ha en trainee i virksomheten. I økonomiavdelingen jobber vi eksempelvis med videreutvikling av et rapporteringssystem. Vi hadde behov for mer struktur, trengte en bedre oversikt, men hadde ikke tid til å gjøre det selv. Derfor behøvde vi ekstra kapasitet for å holde hjulene i gang.»

 

Hellesund har kjennskap fra Trainee Sør fra tidligere, ettersom hun har vært mentor for trainee ved en tidligere anledning.

Hva forventer dere av en trainee?

«Vi ønsker en profesjonalitet og iver til å gjøre en jobb og å lære. Vi har godt av å få noen yngre inn, ettersom mange av våre ansatte har jobbet her hele livet. Traineer gjør noe med miljøet, men også noe med hva vi tilegner oss av ny kompetanse. Det er behov for uredde og kreative folk som kaster seg ut i arbeidsoppgavene med et nytt syn og oppdatert teoretisk kunnskap.»

Hvilke arbeidsoppgaver eller type kompetanse kan dere trenge fremover?

«Ettersom vi har mange med mye erfaring ser vi etter kandidater med teoretisk ballast for å ha en god kombinasjon mellom interne erfaringer og oppdatert kunnskap. Vi jobber veldig mye med LEAN, og kandidater med denne kompetansen er relevante,» sier Hellesund.

En samfunnsansvarlig aktør

Hennig-Olsen har vunnet flere priser for inkluderende arbeidsliv. I 2007 mottok virksomheten Mangfoldsprisen for arbeid med mangfold på arbeidsplassen, og i 2018 ble bedriften sertifisert for Likestilt Arbeidsliv.

«På inkluderende arbeidsliv ønsker vi å være i kontinuerlig utvikling, ettersom dette er et av hovedområdene vi aldri blir utlærte på. Ettersom vi har ansatte fra 25 ulike nasjonaliteter, er inkluderende arbeidsliv en viktig prioritering for Hennig-Olsen. Også er vi ydmyke og takknemlige for prisene vi får, og tar det som et tegn på at vårt arbeid fortsetter i riktig retning,» sier Hellesund.

Et ekte eventyr

I tillegg til iskrem, lages det også jordbærsyltetøy, krokan, og sjokolade under samme tak. Derfor kan fabrikken i Hannevika på en måte sammenlignes med Willy Wonkas sjokoladefabrikk. Resultatet er Norges beste iskrem, til glede for skoleklasser og andre interessenter som besøker fabrikken. De får nemlig smake på iskremen dersom de får besøke fabrikken. Men om du blir trainee hos Hennig-Olsen, da får du iskrem hver dag.

Hennig-Olsen ser frem til samarbeidet med Trainee Sør og håper både deres virksomhet og traineene har mye å lære av hverandre.

 

Av Hans Jørgen Assmann