Et tilbakeblikk på traineetiden fra en alumn
Hvordan er det egentlig å være trainee i Trainee Sør? Hva sitter man igjen med av erfaringer og opplevelser, og hvordan er det overførbart til arbeidslivet videre? Andy Cerika var trainee i 2018-2019 og deler sine tanker om dette.
tirsdag 10. november 2020
I forbindelse med artikkelen om alumn Andy Cerika i Fædrelandsvennen, den 28. oktober 2020, ønsket vi å gjøre en egen liten sak. Andy kom til Norge i 2006 som enslig, mindreårig asylsøker og har jobbet jevnt og trutt for å skape en tilværelse i norsk arbeidsliv. Uten å gå for mye inn på Fædrelandsvennens innhold i artikkelen, som omhandler mangfold i arbeidslivet, ønsket vi å spørre om hans opplevelse av Trainee Sør – ett år etter at han var ferdig som trainee.
Jeg husker da jeg startet i Sparebanken Sør at Elisabeth Asser ba meg om å booke et møte med topplederne og ha en samtale med dem slik at jeg skulle få en bedre forståelse om hvordan en bankvirksomhet fungerer. Siden det var min første stilling i en bank, var alt helt nytt for meg. Jeg kan den dag i dag huske at jeg gikk inn på kontoret til Rolf Søraker (direktør i konsernstab). Det var et stort kontor og man kunne fort føle seg litt skremt, men i samtalen med Rolf kunne jeg ikke tro det – han var ikke så skummel som jeg trodde! Vi snakket og lo, og oppdaget at vi hadde masse til felles. Akkurat det var et “wow” øyeblikk for meg. Her kom jeg, ikke bare som trainee, men også som en minoritet fra andre siden av verden med en helt annen bakgrunn og vi hadde mange ting til felles! Det var et av mine mange minneverdige øyeblikk.
Jeg tror Trainee Sør er en “game changer” for mange av oss som er nylig utdannet uten å egentlig vite hvor man hører til profesjonelt, eller om karakterene på vitnemålet kan overføres til arbeidslivet. Men her så har man den profesjonelle delen og deg som person.
Når du starter i Trainee Sør, så kan to ting skje. Du kan enten utvikle deg, eller så kan du omstille deg. Noen gjør begge deler, og jeg er en av dem. En metafor for min tid i Trainee Sør er «metamorphosis»:
«Metamorphosis is a biological process by which an animal physically develops after birth or hatching, involving a conspicuous and relatively abrupt change in the animal's body structure through cell growth and differentiation».
I Trainee Sør var mitt første stopp hos Sørmegleren, med Tone Grosle som leder. Her begynte jeg å lære, forstå, ta notater og involvere meg selv. Mitt andre stopp var Sparebanken Sør, med Elisabeth Asser som leder, og for en leder! Det er umulig å ikke oppdage alt iboende potensial du ikke visste du hadde, med henne som leder! Mitt tredje og siste stopp var i Agder Fylkeskommune med Knut Lindland som leder. En mann med et særdeles godt hode, han får ting gjort, har en utrolig høy arbeidsmoral og er virkelig en inspirasjon.
Gjennom mine tre plasseringer gikk jeg fra en liten larve og kom ut på andre siden som en sommerfugl. Jeg fikk verktøyene for å lykkes! Jeg fikk en følelse av retning og begynte å kartlegge hva mitt neste skritt ville være. Jeg hadde føttene på bakken, og jeg kan huske at jeg fortalte Anna (Gunningberg) hvordan jeg følte at hun hadde gitt oss muligheten til å fly ut i verden og erobre den.
I løpet av 18 måneder fikk jeg omgås med de andre traineene som var utplassert i andre virksomheter. Vi hadde ulike prosjekter i virksomhetene, men kunne dele utfordringene og erfaringene med hverandre. Det var noe jeg virkelig satt pris på. Du tenker det kanskje er utfordrende å skulle arbeide på tre ulike arbeidsplasser i løpet av 18 måneder? Svaret er ja, det er det. Men det er også utrolig spennende! Jeg er vant til endring og å tilpasse meg til nye miljøer, og jeg tror det hjalp meg gjennom hele prosessen.
Det er både prosessen og menneskene du møter, som gjør kjempestort inntrykk på deg. Studieturene, møtene, eventene og seminarene former deg. Jeg husker da jeg var ferdig i Sparebanken Sør at Elisabeth Asser ga meg en minneverdig avskjedsgave. Hun ga meg en bok om å hvordan lære å spille sjakk, fordi hun synes det var overraskende at jeg ikke kunne spillet. Elisabeth ga meg også en bok av Sean Ellis, “growth hacker”, og denne boken ga meg en ny tilnærmingsmåte til tankegangen min den gang. Jeg tror den boken hjalp meg å få jobben min i IKEA i dag.
Jeg er takknemlig for at Trainee Sør så noe i meg og ga meg mulighetene. Jeg er glad for at så mange andre, også andre minoriteter, får de samme mulighetene som meg. Jeg håper det fortsetter å drives fremover fordi det er en så viktig og balanserende drivkraft for samfunnet vårt i lengden.
Trainee Sørs fokus på god kjønnsbalanse, sosialt og etnisk mangfold, er ikke bare viktig for inkludering og vekst i samfunnet vårt, men det er også en nøkkeldriver for bærekraftige og konkurransedyktige virksomheter i en raskt skiftende og dynamisk verden. Tenk deg Trainee Sør om 5 til 10 år, hvordan tror du det blir?
Takk!
- Andy
Oversatt fra engelsk av Renate E. Olsen
Fædrelandsvennes artikkel kan leses HER (abonnement)