CroppedImage

En industriell økonom med interesse for samspillet mellom mennesker og økonomi

Den industrielle økonomen Bendik Høye har første plassering i Agders Energis datterselskap Entelios. I fremtiden drømmer han om å ha ansvar for både mennesker og økonomi.

Skrevet av Helle Kirkhus på oppdrag fra Trainee Sør

Bakgrunn og utdanning

Bendik er oppvokst på et småbruk i Marnardal, en liten bygd mellom Mandal og Kristiansand med 2 500 innbyggere, men bor nå i Kristiansand. 29-åringen tok en bachelorgrad i elektronikk og informasjonsteknologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Etter bachelorgraden jobbet han som utviklingsingeniør med industrielektronikk og testsystemer i Kitron AS. I Kitron fikk Bendik muligheten til å lede sine egne mindre prosjekter, noe som gav mersmak.

 

«Det å både ha kontakt med kunde, koordinere leveranser og faktisk utføre en del av arbeidet selv var veldig moro, men jeg så samtidig at jeg manglet faglig tyngde og forståelse for økonomi og prosjektledelse.»

 

Etter noen år i Kitron, og en lengre utenlandsreise med frivillighetsarbeid har Bendik tatt en mastergrad innen industriell økonomi og teknologiledelse ved Universitetet i Agder. Masteroppgaven handlet om modellbasert beslutningstaking, og sammen med en medstudent skrev han en casestudie for Nye Veier hvor de undersøkte hvordan bruk av BIM-modeller påvirket beslutningsprosesser med særlig fokus på tverrfaglige problemstillinger.

 

«I studien intervjuet vi 12 deltagere på ulike nivåer i 3 selskaper. Det var utrolig interessant og lærerikt å studere ulike lederes perspektiver, og se hvordan digitale verktøy kan bedre beslutninger. Oppgaven gav god innsikt i hva som skal til for å ta gode beslutninger, og hvordan beslutninger faktisk tas.»

 

Som del av studiet fikk Bendik muligheten til å være intern i Skagerak Maturo som investeringsanalytiker, noe som gav han mange nye erfaringer.

 

Den første plasseringen

Etter masterstudiet har han nå havnet i Trainee Sør. Det var særlig det å kunne få erfaring og innsikt fra 3 ulike organisasjoner og arbeidsplasser som gjorde Trainee Sør til en så attraktiv mulighet at han ikke kunne takke nei.

 

I første plassering jobber han som forretningsutvikler i Entelios, et datterselskap av Agder Energi som selger strøm og tjenester i bedriftsmarkedet. Arbeidsdagen er variert og inkluderer mye kundekontakt inn mot nye og eksisterende kunder, utarbeidelse av business case, analyser av markeder, og utarbeidelse av kontrakter. Han leder også et pilotprosjekt innen energieffektivisering for bygg, kalt «Bekymringsfri Energibesparelse».

 

«Det beste med den første plasseringen er den store variasjonen i arbeidsoppgaver og at det alltid skjer noe. Jeg setter også pris på mine gode kollegaer, den gode stemningen og humoren på jobb. Ellers er det alltid spennende å bli utfordret og jeg lærer mye nytt!»

 

Hver morgen før arbeid leser han (nesten) alltid tegneserien «Lunch» sammen med en kopp kaffe.

 

«Det er i grunn like overraskende og moro hver gang jeg kjenner meg litt igjen i karakterene i tegneserien, og sitter og ler litt for meg selv. Det er en fin start på dagen.»

 

Bendik på ettermiddagen og litt ellers

I tillegg til å være gift og ha ei datter på 3 måneder går fritiden helst til friluftsliv og jakt. Å brenne bål en kveld under stjernene er en soleklar favoritt. For å koble av på sommeren tar han gjerne en båttur på sjøen, enten fisketur eller bare tøffetur. Ellers skulle han gjerne sett at temperaturen i sjøen på høst og vår holdt litt varmere badetemp da han er veldig glad i å bade. På vinteren er det ski som gjelder, enten for trening eller for tur. Hadde han valgt hadde det også blitt italiensk pizza på menyen, og lun humor eller krim på tv. En av favorittene er NRK-serien «Side om Side».

 

Noen refleksjoner om nåtiden og fremtiden

Bendik tenker selv han ble valgt ut som Trainee blant annet fordi han er positivt innstilt til nye erfaringer og tør å by på seg selv. Samtidig beskriver han seg selv som opptatt av å lære, og ikke redd for å utfordre og komme med egne meninger og synspunkter. Etter 3 plasseringer håper Bendik at han sitter igjen med god og variert erfaring fra ulike bransjer og arbeidsmiljøer, samt et stort nettverk av kontakter både fra Trainee sør og arbeidsplassene.

 

Han er generelt interessert i ledelse, og lytter blant annet til ulike podcaster om ledelse. Han trekker frem at han særlig inspireres av hvordan ledere skaper engasjement og driv i sine virksomheter og hos sine ansatte. Selv om ikke Bendik er leder i sin nåværende jobb, tenker han likevel at slike erfaringer og refleksjoner rundt hva som gjør at virksomheter lykkes er nyttig på alle nivåer i organisasjoner.

 

«Det å oppleve og se ulike organisasjonskulturer, og hvordan forskjellige bransjer, avdelinger og mennesker driver virksomheter er veldig spennende. Traineestillingen gir et unikt innblikk i dette. Man lærer utrolig mye av folk med andre kunnskaper og perspektiver enn en selv.»

 

Om 10 år ser han for seg å jobbe i en ledende stilling med ansvar for både mennesker og økonomi. Som person trives han godt med å jobbe sammen med andre mennesker, samtidig som han ser ting i et økonomisk og strategisk perspektiv. 

 

«Noe av det mest spennende er å sitte rundt et bord hvor alle kommer med innspill, tanker og ideer, for deretter å sy det hele sammen til gode strategiske løsninger og resultater. Det å lytte til alles innspill er noe jeg tror er viktig for å ha engasjerte medarbeidere, skape et godt arbeidsmiljø og gode resultater»