2gruppebilde.
For flere snapshots fra brüsselturen, sjekk ut vår instagram: @traineesor

Traineer i Brüssel

Årets studietur til utlandet gikk til Brüssel. Tre dager fylt med et spennende og variert program gav traineene innsikt i aktuell europapolitikk, hvordan EU-prosesser påvirker oss i Norge og – ikke minst – lokal matkultur!

14. juni

Brüsselturen fikk en turbulent start da det kvelden før avreise ble annonsert at morgenflyet vårt var kansellert. Det betydde riktig nok én times ekstra søvn (vekkerklokka ringte kl. 04:00 i stedet for 03:00), men også at det planlagte NATO-besøket måtte forskyves noen timer. Mens en gjeng trøtte traineer drakk kaffe på Kjevik og ventet på avgang, sendte planleggingsgruppa e-poster frem og tilbake til Brüssel for å avtale et nytt tidspunkt for omvisningen. Heldigvis hadde de fleste traineene blitt ombooket på et fly som landet tidlig nok og rakk dermed både omvisning og foredrag på NATO-hovedkvarteret før stengetid!

Første del av besøket ble traineene møtt av en representant fra den norske delegasjonen som jobber i den sivile organisasjonen i NATO. Han introduserte dem til hvordan NATO er organisert og forklarte blant annet hvordan den sivile organisasjonen jobber med fredsbevarende politikk. Militærkomiteen ligger under den sivile organisasjonen og jobber med fokus på fredsbevarende operasjoner og standardisering av utstyr, for å nevne noe. Videre presenterte han hvordan den norske delegasjonen jobber med å fremme Norges interesser inn mot internasjonal og europeisk sikkerhet. 

I andre del av besøket møtte traineene en representant fra kommunikasjonsavdelingen i NATO. Her fikk de høre om hvordan NATO jobber med å motvirke russisk propaganda, blant annet i kontekst av Ukraina-krigen. For eksempel kommuniserer Russland at NATO aktivt rekrutterer land for å styrke alliansen, mens NATO faktisk ikke rekrutterer medlemsstater.

Fire av oss traineene – meg inkludert – ble dessverre ombooket på en senere avgang enn resten og måtte i stedet tilbringe noen ekstra timer på flyplassen i København. Selv om vi var litt skuffet over å ha gått glipp av NATO-besøket, gjorde gjengen det beste ut av det ved å utforske Kastrup (lego- og solbrillebutikkene var favoritter) og finne de beste spisestedene (mathallen hvor det tilbys Ramen og Poke-bowls kan anbefales). 

Endelig fremme i Brüssel hadde vi god tid til å utforske området rundt hotellet og ta oss et velfortjent glass vin med utsikt over den travle plassen foran Bourse de Bruxelles. Etter denne lange reisedagen ble en sliten, men fornøyd, trainee-gjeng gjenforent til middag bestående av burgere og selvsagt belgiske pommes frites. Kvelden ble avsluttet med en spasertur til den nydelige Grand Place, som har vært oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1998. Dagens siste solstråler lyste opp de gylne fasadene og gav oss en perfekt avslutning på dag én!

15. juni

Dag to startet på Nordic Energy Office hvor trainee Ismail Mahammed har sin siste plassering for Å Energi! Han fortalte hva han jobber med i Brüssel, og hvorfor det er viktig for selskaper som Å Energi å følge med på EU-reguleringer, -planer og -prosesser. Deretter stod bedriftspresentasjoner på agendaen. Vi fikk høre fra representanter fra NHO (Anne Line Kaxrud), Fornybar Norge (Niklas Kalve Tessem) og Innovasjon Norge (Maiken Sørbye Larsen) om hvordan internasjonale prosesser påvirker den nasjonale og lokale konteksten i Norge. Det var særlig spennende å få innsikt i hvordan norske selskaper og organisasjoner kan være med på å påvirke hva som skjer på europeisk nivå!

Etter lunsj var det på tide med sightseeing! Turen gikk til Atomium – også kjent som Brüssels svar på Eiffeltårnet.

Dagen ble avsluttet med 3-retters middag på La Vigne, en hyggelig restaurant noen gater unna det berømte Palais de Justice, hvor man kan nyte en fantastisk utsikt over byen og solnedgangen.

16. juni

Den tredje og siste dagen i Brüssel fikk vi litt innsikt i lokal matkultur på vaffelworkshop! Vi lærte om de ulike typene av belgiske vafler og fikk prøve oss på å lage de såkalte «Brüsselvaflene». Disse fikk vi selvfølgelig også smake på med et stort utvalg av sauser og pålegg

Så var det allerede på tide å ta farvel med den delen av gruppen som skulle reise tilbake til Norge. De av oss som skulle bli igjen over helgen dro enten på shopping i Rue Neuve, tok seg en spasertur i Jardin Botanique, eller fikk unnagjort litt mer sightseeing. En gruppe fikk til og med besøkt EU-parlamentet!

Det var med andre ord en vellykket tur som ga både faglig og kulturell innsikt i et av Europas mest spennende maktsentre!