tallinn-skilt
Traineer i Tallinn

Trainee Sør tar Tallinn

Ledende digital innovasjon, geopolitiske spenninger, kultur og skandinavisk samarbeid kan oppsummere noe av det vi fikk oppleve på studietur til Tallinn i Estland i juni. Utenlandsturen i Trainee Sør er arrangert av og for traineene. Arbeidsgruppen har gjort en formidabel jobb med planlegging av alt fra transport, bedriftsbesøk og måltider. Turen gikk på skinner og vi ble guidet gjennom programmet og byen sømløst.

Dagen startet tidlig for traineene, da første mann ut ble hentet klokken 04.50 på vei mot Kjevik. Sakte men sikkert fylte maxi-taxien seg med en trøtt, men giret gjeng klare for tur. Med godt humør, litt søvnunderskudd og nakkeputer satte vi kursen mot Gardermoen og deretter Tallinn. 

Estland har vært preget av mange utenlandske makter gjennom historien – blant annet dansk, svensk, tysk, russisk og sovjetisk dominans. Dette har påvirket kulturen, arkitekturen og samfunnet, men esterne har samtidig bevart sitt unike språk og nasjonale identitet. 

Tallinn er en vakker kystby med både ny og gammel arkitektur, slik som den godt bevarte middelalderbyen (Gamlebyen), som står på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg er Tallinn kjent for å være Europas mest digitale hovedstad og ligger langt framme på digitale innbyggertjenester. Les mer om de ulike bedriftene vi besøkte på studieturen.  

Det første som stod for tur, var besøk hos City of Tallinn hvor vi fikk en fin introduksjon av Kerttu Märtin, “International communications and cooperative networks coordinator”. Hun jobber med et internasjonalt nettverk og snakket om Tallinn og dets samarbeid med blant annet Union of the Baltic Cities (UBC). UBC er det ledende nettverket av byer i Østersjøregionen, med medlemsbyer fra Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Latvia, Litauen, Norge, Polen og Sverige. Nettverket ble grunnlagt i 1991 i Gdańsk og er et frivillig, proaktivt nettverk som mobiliserer det delte potensialet til sine medlemsbyer.  

Her fikk vi lære litt mer om Tallinn og Estland generelt. Alt fra kollektivtrafikk til okkupasjonstiden under Sovjet ble diskutert, og det ble et svært interessant besøk. Vi kjente allerede fra første besøk, at konflikten i nabolandene er på manges tanker, og turen ble preget av flere diskusjoner om de geopolitiske spenninger som skjer i Europa nå.  

Første dag ble avsluttet med en finere middag og et besøk til utstillingene på Fotografiska.

 

Bildecollage fra Tallinn

 

Bildedrys fra Tallinn.

Første bedrift besøket på dag to var hos E-estonia. E-Estonia Briefing Centre er et sted hvor besøkende kan lære om Estlands digitale transformasjon og innovative løsninger. Her fikk vi lære om Estlands unike digitale innbyggertjenester og teknologi, og vi var nok flere som plutselig følte at Norge ligger mange år bak Estland. En utrolig engasjert og kunnskapsrik foredragsholder guidet oss gjennom historien fra dag 1, fallet av sovjet i 1991 til i dag. Visste du at i Estland, kan du legge alle fordelskort, ID og offentlige tjenester inn på et og samme ID kort? Dårlig for lommebok industrien i landet, men genialt for innbyggerne. E-Estonia tilbyr også E-residency-programmet som gir globale entreprenører tilgang til Estlands digitale forretningsmiljø. 

Besøk hos e-estonia

Petra Holm, Digital Transformation Adviser E-Estonia 

Videre gikk turen til den norske ambassaden. Her fikk vi en presentasjon av nestleder Isabel Renate Kemp og intern Filip Langdalen som fortalte oss om Estland, og Norges forhold til Estland. Vi fikk unike innblikk i Estlands holdning til konflikten i sine naboland, og nye perspektiver om hvordan en slik konflikt påvirker et land som enda i stor grad nettopp har opplevd okkupasjon og undertrykkelse. Representantene fra ambassaden var godt fornøyd med brunost og melkesjokolade som takk for besøket. 

besøk hos ambassaden

Den Norske abassaden i Tallinn

Torsdagens siste besøk gikk til Estlands sentral bank Eesti Pank, fra 1919, en relativt ung bank ettersom Estland ble selvstendig fra Russland først i 1918. I sentralbanken fikk vi presentasjoner fra kunnskapsrike representanter fra banken, og fikk lære mer om Estlands økonomi. Siden Estland er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av ESSB –Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeid. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Estland og i EU.  

På fredag og siste dag av studieturen, startet dagen med et besøk til Banned books museum. Banned books museum er et lite museum drevet av Joe Dunnigan. Her samler de inn bannlyste, sensurerte, og brente bøker, for å undervise, dele og informere om sensur. Joe guidet oss gjennom det lille, men innholdsrike museumet. Kunnskapsrik og engasjert delte han om historiene til de forskjellige bøkene, og det åpnet for mange diskusjoner fra en engasjert gjeng. De fleste endte med å kjøpe med seg en publikasjon fra museet, for å støtte det viktige arbeidet. Jeg tror og at flere tok en tur hjem i bokhyllene i familien, for å se om noe kunne doneres. 

Besøk hos Banned Books museum

Banned Books Museum  

Etter besøket var det tid for avreise for noen av oss, mens flere av oss fortsatte videre til turens siste besøk, Port of tallinn. Her fikk vi enda en spennende presentasjon om Tallinn Havns arbeid. Blant annet turisme, cargo, havvind og industri var temaer. Cruise og turisme er en viktig del av Tallinns økonomi, så havna står sentralt i denne kystbyen. Deretter fikk vi en innholdsrik omvisning på havneområdet, samt noen gøyale gruppebilder. 

besøk hos tallinn havn

Port of Tallinn 

Etter dette var studieturen over. De fleste ble igjen i helgen for å utforske alt Tallinn har å by på. Sightseeing, god mat, rik historie og hyggelige mennesker er inntrykket vi sitter igjen med, og jeg tror at mange, meg selv inkludert ble overasket over alt byen hadde å tilby. Vi kommer gjerne tilbake, takk for oss Tallinn! 

 

Tekst av Tea Marie Thjømøe og Konstanse Heide Åkerman